Burn-out/stresspreventie


Er wordt tegenwoordig veel gevraagd van een mens, schoolprestaties bijhouden, op het werk presteren, kinderen opvoeden, een leuke partner zijn, mantelzorgen, contacten onderhouden en social media bijhouden. Dit kan er voor zorgen dat mensen stress gaan ervaren.

Acute stress komt het meest voor. Het is een heftige mentale en fysieke reactie op een spannende situatie, de zogenaamde ‘vlucht- of vechtreactie’. We schrikken en ons lichaam maakt de stresshormonen adrenaline en cortisol aan, maar de stressreactie duurt niet lang. Onze lichaam en geest keren snel weer terug in de ontspannen staat. Evolutionair gezien is deze vorm van stress handig, als er gevaar is komt er een reactie van het lichaam als waarschuwing (er moet nu gereageerd worden), na het gevaar ebt het gevoel weg.

Bij chronische stress vindt er geen ontspanning plaats, het lichaam blijft in staat van paraatheid. Dit leidt tot diverse stressklachten. De gevolgen van stress kunnen op lange termijn erg schadelijk zijn, een hoge bloeddruk door stress is een veelvoorkomende klacht. Chronische stress die te lang voortduurt kan op termijn leiden tot een burn-out. Deze vorm van stress veroorzaakt ook andere psychische en lichamelijke klachten.

Minstens één op de tien bezoeken aan de huisarts heeft te maken met stressklachten. Bijvoorbeeld door een constant te hoge werkdruk, problemen op het werk of spanningen thuis. Er moet ook ruimte voor ontspanning zijn. Als stress lang aanhoudt is dat ongezond. Wanneer we te veel stress ervaren ontwikkelen we allerlei klachten. Wie daar niet naar luistert, loopt ‘’over’’ en kan gezondheidsproblemen krijgen. Trek op tijd aan de rem, leer omgaan met stress.

Situatie
Loop je aan tegen stresssituaties, vind je het lastig om te zeggen wat je wilt, je grens aan te geven, heb je het gevoel dat je geen regie hebt over je eigen leven, ben je de balans kwijt of weet je even niet hoe je verder kunt komen. Heb je het gevoel dat je opgebrand bent, loopt het werk niet zoals het zou moeten, last van negatieve gedachten? Dan is deze training iets voor jou!

Wat leer je
Stresssignalen bij jezelf te herkennen
Er achter te komen wat voor jou werkt en wat niet werkt
Jouw eigen invloed op situaties te vergroten
Koppeling maken naar een werksituatie
Grenzen stellen.

Gedrag (resultaat)
Bewustwording
Je kunt meer ontspannen zijn
Je ervaart meer zelfregie
Je kunt makkelijker keuzes maken
Je weet wat je kunt inzetten om jezelf beter te gaan voelen
Je kunt weer vertrouwen krijgen in jezelf
Je kunt effectiever werken
Je kunt ontspannen.

Bel of mail ons voor vrijblijvend advies